söndag 11 maj 2008

Signaler och signaler

En kompis påstod att han på 1:a maj hörde syndikalister ropa slagorden "Ingen människa är illegal! Borgare, nu ska du dö!" Sant eller ej, samma mått av avgrundsdjupa cynism finns i regeringens nya lagförslag om sjukvård åt asylsökande och gömda flyktingar, som jag skrivit om tidigare och som Maciej Zaremba tar upp i söndagens DN.

Det är fortfarande oacceptabelt att förvandla sjukvårdspolitik till migrationspolitik. Det är fortfarande pinsamt att Sverige har bland Europas sämsta sjukvård för illegala immigranter. Det är fortfarande ett svek mot internationella åtaganden att inte tillmötesgå den hårda kritik från FN som vi ådrar oss gång på gång.

Mest anmärkningsvärt är ändå Billströms tal om "fel signaler" som "sänds ut" ifall sjuka människor får vård trots att de inte har laglig rätt att befinna sig i Sverige. För att parafrasera Sartre så kan man inte låta bli att sända ut signaler. Är inte regeringen orolig för att sända ut signaler om att Sverige agerar icke-humant, låter människor dö av enkelt behandlingsbara sjukdomar och bryter mot FN:s konventioner?

Naturligtvis måste en stat prioritera sina intressen. Men regeringen har aldrig förklarat varför intresset att inte "sända ut fel signaler" är överordnat alla andra intressen, inklusive kvinnors rätt att styra sin reproduktion och människors rätt till hälsa. Förklaringen skulle troligen låta väldigt obehaglig.

Appropå obehagligt undrar jag om V och Mp verkligen är de enda riksdagspartier som tänker rösta emot regeringens förslag?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: