fredag 8 februari 2008

Medicinens kön

Eftersom Sverige 1980 undertecknade FN:s "Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women" granskas vi med jämna mellanrum av FN:s CEDAW-komitté. I dagarna presenterades deras senaste rapport om diskriminering av kvinnor i Sverige. Vad som främst uppmärksammats i media är deras kritik av mäns ökade våld mot kvinnor, ett allvarligt problem för kvinnors hälsa.

Men CEDAW har mycket annat intressant att säga! Kvinnor förbrukar mer mediciner än män, lider i högre grad av stressrelaterad sjukdom och är sjukskrivna mer än män. Mycket i CEDAW:s kritik baseras på Socialstyrelsens undersökningar. Deras rapport "Jämställd vård?" har några år på nacken men är fortfarande mycket läsvärd. Enligt den finns tecken på regelrätt diskriminering. Kvinnor verkar ha sämre tillgång till viss högspecialiserad vård, exempelvis by-passoperationer och kataraktoperationer. Och trots att kvinnor står för den största delen av läkemedelsförbrukningen får män i högre grad dyrare, nyare läkemedel.

Det paradoxala är att kvinnor framstår som sjukare, trots att de har lägre dödlighet än män i alla åldersgrupper. Försäkringskassan och andra spekulerar i att kvinnor har skyddande faktorer som män saknar i form av multipla livsroller som skapar meningsfullhet och sociala skyddsnät. Skillnaden mellan könen i överlevnad håller dock på att jämnas ut, vilket kan bero på att mäns och kvinnors liv alltmer liknar varandra. Ökat ansvar för hemmet kanske leder till att fler män drabbas av stressrelaterad sjuklighet när de ska försöka kombinera yrkesliv och hemarbete på samma sätt som kvinnor försökt göra de senaste 40 åren. Är det först då vi på allvar får en debatt om huruvida ekonomisk lönsamhet är det enda målet för människan?

2 kommentarer:

johannes sa...

Hear, hear!

bim sa...

Bra att frågan lyfts fram. 20 000 kvinnor och män har gått med i 1,6miljonersklubben för kvinnors hälsa för att markera att det känns helt galet att inte kvinnors sjukdomssituationer får rätt fokusering. Klubbens namn kommer av att 1998 fanns 1,6 kvinnor i landet som var 50+ ( i dag är vi 1,7 milj). Tror att fler jämställda män i hemmet och i yrkeslivet kommer att bidra till både friskare män och kvinnor och färre med stressrelaterade sjukdomar.