fredag 8 februari 2008

Ett komplicerat fall

"-Men vad är det med honom? frågade Rjuchin förläget.
Den utmattade läkaren såg på Rjuchin och svarade svävande:
-Upphetsning i det motoriska nervsystemet och i talorganen ... hallucinatoriska fantasier ... uppenbarligen ett komplicerat fall, Schizofreni skulle jag gissa ... och därtill alkoholism ..."

Dialogen i Bulgakovs
Mästaren och Margarita från 1900-talets första hälft andas samma osäkerhet inför schizofrenisjukdomen som dominerar i dagens Sverige. Jag vet inte om punkterna i den utmattade läkarens yranden bara illustrerar fragmentariskt tal eller om de är ett exempel på den drift med den sovjetiska censuren Bulgakov ibland ägnade sig åt. Censuren ersatte bortklippta avsnitt med punkter, men Bulgakov förekom och övervann dessa nertystanden genom att själv infoga punkter i berättelserna, ibland fyllde de hela sidor och kapitel.

Kanske finns det en censur i vårt eget tänkande kring schizofrenisjukdomen. Sjukdomen är vanlig, förekomsten i Sverige är ca 1%. Hundratusentals människor har en nära anhörig med schizofreni. Så mycket större orsak att lägga censurens punkter över vår inre text, då sjukdomen skrämmer och stigmatiserar. Och ännu mer efter de senaste årens uppmärksammade våldshändelser.

Redan utsatta människor är sämre rustade att möta ekonomiska påfrestningar. SvD skriver att Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) uppmärksammar de schizofrenas ekonomiska situation i ett brev till Socialstyrelsen. SvD ställer missvisande medelförvärvsinkomsten i riket (250 000 kr år 2002) mot medelförvärvsinkomsten bland schizofrena (25 000 kr samma år). Den låga summan för schizofrena beror förstås på att många av dem inte har någon förvärvsinkomst alls.

Om man räknar in sociala försäkringar är de schizofrenas disponibla årsinkomst ca 100 000 kr. Summan var oförändrad under 90-talet då inkomsterna i övriga befolkningen ökade kraftigt. Schizofreni debuterar i 20-30 års åldern, då många inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden. Detta visar sig i att unga schizofrena och övriga unga hade likartad inkomst i början av studieperioden, varefter de sjuka nästan helt saknade inkomstutveckling. Men det handlar inte bara om ekonomi utan också om ensamhet; arbetslöshet, sjukdomens stigma och långa sjukhusvistelser gör det svårt att knyta nya relationer.

Socialstyrelsen bör följa RSMH:s vädjan och utreda frågan vidare. Det stigma som omger de schizofrena måste brytas. Schizofrena är överrepresenterade i våldstatistiken men 90% av våldsbrott utförs av icke-schizofrena. Den schizofrenes våld riktas framförallt mot närstående och sällan mot personer utan relation till den sjuke. Schizofrena själva har en hög risk att utsättas för våld, både från andra och i form av självmord. Deras livslängd är ca 80-85% av övriga befolkningens. Nya effektiva läkemedel kan ge symtomlindring och minska lidandet för den sjuke, men stigmatiseringen kan bara brytas genom en förändring inom den friske.

Inga kommentarer: